O politică economică corectă. Un angajament respectat

2011-01-31 12:25:28
Bolojan
Luni, 24 ianuarie 2011, s-a deschis oficial prima fabrică din Parcul Industrial Oradea. Grupul coreean ShinHeung, unul dintre furnizorii principali ai Samsung, a inaugurat prima investiţie în România. Pe o suprafaţă de 3 hectare s-a construit în cursul anului 2010 o hală industrială unde sunt instalate linii de ştanţare metale, linii de injecţii mase plastice şi alte linii de asamblare. Valoarea totală a investiţiilor este de 30 milioane euro.

La deschidere, peste 450 de angajaţi lucrau în noua fabrică. Oficialii companiei coreene au declarat că vânzările estimate în 2011 se vor ridica la peste 40 milioane de euro iar numărul de angajaţi va ajunge la 700. Previziunile pentru anul 2012 sunt de 60 milioane de euro vânzări şi peste 900 de angajaţi.
Această inaugurare confirmă justeţea proiectului parcului industrial, proiect demarat la sfârşitul anului 2008.
În toamna anului 2008, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul Tăriceanu transfera Oradiei 120 ha de teren, pe şoseaua Borşului. Un teren în paragină, de la fosta staţiune de cercetare, pentru a fi amenajat ca parc industrial.
În luna decembrie 2008, am obţinut statutul de parc pentru amplasamentul respectiv. Până în primăvara anului 2009, au mai fost rezolvate unele probleme juridice şi, cu unele amânări de natură politică, legea prin care se consfinţea transferul definitiv către oraş a fost adoptată şi promulgată.
Pe fondul crizei economice se auzeau voci critice cu privire la succesul parcului. Că nu vor veni firme care să investească. Că dacă la Borş parcul nu este ocupat, de ce ar merge lucrurile la Oradea.  Cei care am crezut în acest proiect nu am dezamăgit, am trecut peste blocaje şi şicane şi am mers mai departe.
În vara anului 2009 a fost organizată prima licitaţie pentru parcelele din parc. Până în prezent, în urma mai multor licitaţii desfăşurate şi în 2010, 21 de firme au contracte pentru parcele. Din cele 100 hectare care pot fi concesionate efectiv, 38 de hectare sunt deja contractate.
În anul 2010 s-au demarat construcţiile de hale de către o parte din firme. Ele se găsesc în diferite faze de construcţie iar în acest an o bună parte vor fi finalizate şi se va începe producţia.
Valoarea investiţiilor aferente parcelelor contractate se ridică la peste 40 milioane de euro iar estimarea în ceea ce priveşte numărul de angajaţi care vor lucra la aceste fabrici este de peste 1000 la sfârşitul anului 2011 şi de aproape 2000 la sfârşitul anului 2012.
Din cele 21 de companii prezente în parc, o parte sunt firme care nu au activat pe piaţa română iar o parte sunt firme locale care îşi relocă activităţile sau îşi măresc capacitatea de producţie. Domeniile principale de activitate sunt producţia de subansamble electronice, mecanice sau masele plastice.
Anul trecut, Primăria Oradea a introdus în parc apa şi curentul electric şi s-a amenajat peste 1 km de drum balastat pentru a se putea începe construcţia halelor. Am pregătit proiectul cofinanţat din fonduri europene pentru realizarea integrală a utilităţilor la toate parcelele: apă, canalizare, curent electric şi asfalt.
Proiectul de finanţare din fonduri europene a fost semnat la începutul acestui an şi în primăvară vom putea începe lucrările. La sfârşitul anului 2011 vom finaliza cea mai mare parte a acestora. E un angajament luat faţă de cei care investesc în parc.
În 2010 am derulat şi prima campanie de promovare a parcului în presa economică naţională, în emisiuni TV de afaceri şi prin ambasade.
După doi ani de muncă se văd primele rezultate: prima fabrică, noile locuri de muncă şi impozitele suplimentare încasate la bugetul local.
În paralel cu amenajarea parcului industrial, pentru a relansa economia locală, Primăria a mai pus în practică două elemente importante:
- Impozitele pe clădiri în cazul firmelor au fost reduse treptat de la 1,6% pe an în 2008, la 1,4% în 2009, 1,2% în 2010 şi 1,1% în 2011, în aşa fel încât să fim municipiul cu cele mai mici impozite pentru companii din zona de vest a României. În 2008, de exemplu, Clujul şi Timişoara aveau impozite de 1 şi 0,75% faţă de noi. Nu e de mirare că această situaţie nu ne avantaja.
- O atitudine deschisă şi onestă faţă de companii şi cetăţeni. Transparenţă, diminuarea blocajelor, soluţionarea rapidă a solicitărilor şi colaborarea cu firmele şi cetăţii au făcut ca percepţia oamenilor de afaceri asupra primăriei şi oraşului să se îmbunătăţească.
Mă bucur că un angajament asumat – parcul industrial – devine realitate. La mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru acest proiect: Delia Ungur şi echipa din primărie cu care a colaborat, colegii de la Dezvoltare pentru proiectul cu finanţare europeană pentru utilităţi, firmelor care au investit în parc.
Mai este de lucru la finalizarea proiectului, însă de acum înainte suntem pe linie dreaptă.
În anii următori, această politică îşi va arăta efectele pozitive: mai multe locuri de muncă pentru orădeni şi bihoreni, mai multe şanse pentru tinerii noştri, venituri mai mari la bugetul local. Pe scurt, un plus de prosperitate.
Filed under: Primaria Oradea Tagged: fabrica, investitie, Parc Industrial Oradea, ShinHeung
Citeste mai departe

Alte postari pe blogul Bolojan

Strategia de parcări a municipiului Oradea
Noul Program de Guvernare creşte povara fiscală a firmelor şi destabilizează economia
Priorităţi ale administraţiei locale în anul 2017
Direcţii de dezvoltare pentru oraşul Oradea (V)
Direcții de dezvoltare pentru orașul Oradea (IV)
Direcții de dezvoltare pentru orașul Oradea (III)
Direcții de dezvoltare pentru orașul Oradea (II)
Direcții de dezvoltare pentru orașul Oradea (I)
Principalele proiecte implementate în perioada 2012-2016
25 de ani de la revoluția din decembrie 1989
Îl susţin pe Klaus Iohannis la preşedinţie. Cu Ponta ne-am lămurit!
Îl susţin pe Klaus Iohannis la preşedinţie. Cu Ponta ne-am lămurit!
Iohannis – soluţia pentru Oradea
PNL – 139 de ani de la înființare
Celor care m-au ales: aveţi încredere în mine!
De ce e bine să votăm la europarlamentare?
Reţeaua verde a oraşului Oradea
Casa Regală a României şi Oradea
Sărbători fericite! Hristos a înviat!
Sărbători Fericite şi La Mulţi Ani!
Votaţi USL pentru Oradea!
Invitaţie la Festivalul Toamna Orădeană 2012
Serbările Cetăţii Oradea – ediţia a XII-a
Voi fi, şi în acest mandat, primarul tuturor orădenilor
Un vot pentru Oradea
Oradea, oraş al prosperităţii şi al dezvoltării (IV)
Oradea, oraş al prosperităţii şi al dezvoltării (III)
Oradea, oraş al prosperităţii şi al dezvoltării (II)
Oradea, oraş al prosperităţii şi al dezvoltării (I)
10 iunie – alegeri locale într-un singur tur
Oradea 2008-2012 (VIDEO 2)
Faptele fac diferenţa
Oradea 2008-2012 (VIDEO)
Către orădeni
Raport la final de mandat
Paşte fericit şi Hristos a înviat!
Candidez din partea USL la funcţia de primar al Municipiului Oradea
Strategia de dezvoltare a Municipiului Oradea 2012-2016
Îmbunătăţirea continuă a serviciilor publice (II)
Îmbunătăţirea continuă a serviciilor publice (I)
Mai bine, mai ieftin, mai repede
Dezvoltarea economică a Oradiei rămâne o prioritate
Un Crăciun fericit şi La mulţi ani!
Invitaţie pentru 1 Decembrie
Guvernul ia cu japca banii autorităţilor locale
Stelian Tănase ţine o conferinţă la Primăria Oradea
Deciziile proaste ne costă pe toţi
Sărbători fericite!
O frumoasă victorie a baschetbaliştilor orădeni
O politică economică corectă. Un angajament respectat