Alergia la ambrozie nu-i o fiță!

2016-09-01 10:06:19
Lilisor
Dacă mi-ar fi spus cineva acum 6-7 ani de ambrozie și de alergie, aș fi râs. Pentru că, în afară de o alergie moștenită la un antibiotic, n-am avut vreodată vreo alergie la ceva. Nici nu știu cum am ajuns să mă sufoc din cauza unei plante banale.
Scriu acest articol pentru a descrie, pe scurt, cum e să trăiești 2 luni pe an cu o alergie atât de ciudată și de crudă.
La început au fost lacrimile …
Primele simptome au apărut acum vreo 5 ani. Îmi lăcrimau ochii din senin, seara și dimineața. Am crezut inițial că, la 25 de ani, așa se manifestă corpul, că se curăță ochii. Și nu m-a deranjat prea tare.
Un an mai târziu a început să curgă nasul. Am crezut că sunt răcită. Am luat paracetamol sinus și vitamine vreo 7 zile. Nasul era înfundat și eu șuieram când respiram.
Într-o amiază de toamnă, în birou cu 2 colege, lucram la niște texte. Era liniște și colega mi-a auzit șuieratul. Mi-a recomandat să văd dacă n-am cumva alergie la ambrozie, am zis că e imposibil, n-am avut vreodată și deja-s prea mare pentru a dezvolta o alergie la o plantă cu care ne jucam în copilărie.
Apoi s-a dezlănțuit iadul …
Aș vrea să spun că hiperbolizez când compar alergia la ambrozie cu un iad, dar nu e o exagerare. Pentru că e un calvar să trăiești aproape 2 luni cu senzația că te sufoci permanent. E un iad să dormi câte 3-4 ore pe noapte, să te trezești brusc pentru că nu mai ai aer și să cauți prin casă o soluție să te simți un pic mai bine.
Anul acesta alergia la ambrozie s-a dezlănțuit într-o seară, după ritualul de demachiere. Mi-am curățat fața cu un tonic, pentru a preveni coșurile, și ne-am așezat pe pat la un film. După 5 minute au început să usture ochii. Ciudat, pentru că niciodată nu curăț ochii cu un tonic, un produs pe care-l folosesc de vreo 2 ani deja. Senzația s-a agravat, usturimea s-a transformat în mâncărime. Mi-am spălat ochii cu apă rece, senzația s-a mai domolit, dar n-am reușit să scap. Am ținut-o așa vreo 3-4 zile, până când am început să respir tot mai greu.
Mi-e dor să respir pe nas. Oricât de bizar sună, e adevărat. Respir pe gură. Și gâtul mă ustură seara, simt că am un gogoloi în gât și că oricând mă pot sufoca. E o senzație cretină și paranoică. Cu atât mai mult cu cât, deși nasul e înfundat complet, nu reușesc să suflu mai nimic. Pentru că e ca și cum ar fi înfundat cu dopuri, nu muci.
Mi-e dor de muci. Serios, măcar cu mucii știam de-o treabă: îi sufli, nasul se curăță, respiri ușor, job’s done!
Tratament? Soluții?
Anul acesta am început un tratament cu antihistaminice. Am intrat la farmacie și, ca prim pas, mi s-a recomandat Flonidan. Funcționează pentru câteva ore. Apoi mă trezesc la 3 sau la 4 dimineața că nu pot respira. Am fost și la control medical, plămânii sunt ok. O doctoriță mi-a recomandat, și ea, Flonidan.
Altă farmacistă mi-a recomandat Xyzall, urmează să-l încerc. Am mai primit sugestii, mai întreb doctori.
O soluție permanentă ar fi eradicarea plantei. Dar în Oradea alergia la ambrozie nu-i luată-n serios. Probabil ar trebui ca primarul să dezvolte alergia asta, ca să înțeleagă cineva cu putere de decizie că alergia asta nu-i o joacă.
Altfel nu-mi explic de ce, deși sunt multe sesizări din partea orădenilor, nu se curăță terenurile unde-i plin de buruieni și ambrozie. Și nu mă refer la terenurile private – deși și acolo ar trebui intervenit, mai ales dacă proprietarul nu-i de găsit ori nu e în țară – ci la nenumărate parcele din Parcul Industrial 1 – pe Borșului – unde e plin de buruieni și ambrozie. Am trecut chiar ieri pe acolo, firmele și-au curățat terenurile din jurul fabricilor, dar loturile, pe care nu-i construit, cine-ar trebui să le curețe? Ce instituție administrează parcul industrial?
În 26 august am scris o petiție pe OradeaCityReport, aplicația prin care orădenii pot face sesizări autorităților locale. În aceeași zi m-a sunat o doamnă simpatică de la Poliția Locală, care căuta ambrozia în parcul industrial 2. N-a găsit-o și de atunci sesizarea mea e în lucru. Iar terenurile pline de ambrozie din parcul industrial 1 sunt tot așa de pline
Aș face sesizare și la agenția de mediu, dar sunt inutili oameni aceia. Mă rog, cei din conducere. Pentru că și când Oradea pute a porci și-a borhot de sfeclă, ei nu simt putorile.

foto: wikipedia

No related posts.

Citeste mai departe

Alte postari pe blogul Lilisor

De unde să știm?!
Vrem schimbare, dar numai dacă alții se schimbă!
Pregătiri și așteptări
Bună ziua căciulă …
Piramida priorităților
Ah, da, n-am chef de așa ceva!
Social rant
Șuncuiuș și Piatra Șoimului în aprilie 2017
Drumul Crucii-n Oradea din 2017!
Senzațional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!
După 30 de ani …
Am descoperit secretul universului! N-o să-ți vină să crezi ce AVANTAJE ai dacă citești despre SECRETUL pe care nicio agenție de agenturi străine nu-l vrea făcut public!
În 2017 mi-aș dori …
Fast Thinking
Da, am ieșit la protest!
Little boxes
Networking politic
Tinerii frumoși
oumaigad, mă plictisești!
Seducția puterii
Septembrie-n Bratca
Ziua când mi-a fost rușine că trăiesc în Oradea și-n România
Filme de pe Netflix
Alergia la ambrozie nu-i o fiță!
Condamnarea celuilalt
Am ajuns și la Vlădeasa
Poze cu mâncare
Coalițiile, familiile și valorile morale
Lumea lui „Nu se merită”
Ia mâna de pe claxon la nuntă!
Unde ieși în weekend vara dacă n-ai mașină (și bugetul restrâns)
De ce, Digi24, de ce?
Holy Cow, de David Duchovny
Activistul de feisbuc
Cel mai sigur pariu
Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki
O lume minunată
Cine intră pe astfel de reclame?
Da’ cu strada mea ce aveți?
Învechind ca vinul
Cursuri interesante în Oradea : gătit şi foto
Un film bun și o faptă bună
Fără bacon viața ar fi pustiu …
Maia Optic în Oradea pentru ochelari
Caut ochelari pentru vedere
O conferinta și filmul Usturoi @ Oradea!
Voi deschideți ușa oricui?
Mesajele păpușilor
noi filtre, ochelari vechi
Prima experiență cu Air BnB