Da, am ieșit la protest!

2017-02-06 12:56:20
Lilisor
Tot încerc să înțeleg de ce Dragnea & co. tot cântă despre manipulare și „prostime credulă”, așa cum am fost descrisă de-o colegă care-ar mai vota cu Vadim, dac-ar mai trăi, sărmanul. Campioni la manipulare sunt taman PSD-iștii. Pentru că PSD și ALDE refuză să creadă că românii pot ieși-n stradă pentru un principiu, fără a avea interese ascunse.
Nu, domnilor Dragnea & Tăriceanu, nu ies pentru a da jos un Guvern, n-am primit bani, nu consider că acest guvern nu e legitim. Asta e, ați câștigat, am înghițit în sec și-am așteptat să văd că vă țineți de programul acela cu tăieri de taxe și măriri de pensii și salarii, pe care susțineți că-l cunoașteți din scoarță-n scoarță. Nici în 12 decembrie n-aș fi ieșit pt a contesta alegerile, nu văd rostul în a contesta un proces democratic. Nu e scopul meu.
De ce am ieșit la protest?
Am ieșit pentru un principiu. Pentru că a adopta pe furiș niște ordonanțe delicate, fără o dezbatere publică între specialiști, denotă clar lipsa de bună voință. Și un asemenea proces de adoptare pe furiș nu înseamnă democrație. Ci înseamnă că în orice moment ne putem aștepta ca Guvernul să adopte alte ordonanțe care ne vor limita încet-încet niște drepturi fundamentale. Libertatea de exprimare, dreptul de a ne mobiliza, de a protesta, dreptul la un vot corect și cine știe ce vă mai trece prin cap. Spun asta pentru că acea carte de încredere pe care v-am acordat-o în decembrie, s-a dus pe apa sâmbetei în 31 ianuarie.
În trecut PSD a mai adoptat tot pe furiș câteva ordonanțe și legi care-au limitat drepturile presei. Doar că atunci tinerii n-au fost atât de proactivi, mulți – inclusiv eu – erau prea tineri, trăiau pe banii primiți de la părinții care se chinuiau să o scoată la capăt lună de lună. Și nu exista o rețea de socializare care să faciliteze comunicarea. Pentru că-n aceste zile, poporul a comunicat mai mult decât ați făcut-o voi, cu toată mașinăria voastră de propagandă – serios, când văd că încercați să deturnați ideea protestelor anti-PSD cu „Iohannis trădător de țară”, îmi vine să râd ca o isterică, un om rațional și normal nu se lasă păcălit cu o asemenea strategie.
Dezinformare 
Sigur că s-a dezinformat și încă se dezinformează mult, din toate părțile, inclusiv Digi24 a manipulat nițel cifrele și felul în care a difuzat imagini de la proteste, dar  în mare, cred că România a asistat la o bună lecție de cultură civică. Pentru că la agresivitatea și aroganța voastră oamenii au reacționat cu ironie și umor. În loc de violențe, oamenii au îndemnat la pace și calm. Facebook s-a mutat în stradă, cu toate meme-urile și glumele, iar asta e ceva greu de înțeles pentru un partid obișnuit să unească prin ură (ura împotriva lui Băsescu, Soroș, Cioloș acum împotriva lui Iohannis). M-aș bucura dacă n-aș mai auzi tâmpenia aia cu „nu ne vindem țara” și „nu stăm noi ca ghioceii în fața străinilor”, pentru că mizând foarte mult pe astfel de non-argumente naționaliste, ajungem la inepțiile lui Ceaușescu. Și de acolo până la a încarcera intelectuali și oameni școliți în Europa nu-i decât un pas.
Iar strategia de a desecretiza o stenogramă din guvernul Cioloș și una din guvernul Grindeanu, încercând să sugereze în acest fel că oamenii sunt manipulați de opoziție pentru a ieși în stradă, deși și celălalt guvern a făcut modificări codului de procedură penală, e o altă dovadă că buna credință nu există ca principiu. Dacă guvernul Cioloș ar fi făcut aceste mișcări mișelește, la ceas de seară și fără a anunța, sunt sigură că ar fi ieșit oamenii în stradă.
Cultură civică
În ultima săptămână eu am câștigat, iar voi – PSD & ALDE – ați pierdut. Am câștigat încredere în țara aceasta și cunoștințe despre cum funcționează unele structuri ale statului (nefiind de profesie jurist ori magistrat, nu mi-a fost deloc ușor să înțeleg unele formulări, dar totuși am citit legi și ordonanțe și-am ascultat opiniile specialiștilor în domeniu, chiar și-ale celora care vă susțin).
Și cu acest articol cred că mi-am spus oful vis-a-vis de protestele democratice din România.

The post Da, am ieșit la protest! appeared first on Lilisor's blog.

Related posts:
Unde ieși în weekend vara dacă n-ai mașină (și bugetul restrâns)


Citeste mai departe

Alte postari pe blogul Lilisor

De unde să știm?!
Vrem schimbare, dar numai dacă alții se schimbă!
Pregătiri și așteptări
Bună ziua căciulă …
Piramida priorităților
Ah, da, n-am chef de așa ceva!
Social rant
Șuncuiuș și Piatra Șoimului în aprilie 2017
Drumul Crucii-n Oradea din 2017!
Senzațional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!
După 30 de ani …
Am descoperit secretul universului! N-o să-ți vină să crezi ce AVANTAJE ai dacă citești despre SECRETUL pe care nicio agenție de agenturi străine nu-l vrea făcut public!
În 2017 mi-aș dori …
Fast Thinking
Da, am ieșit la protest!
Little boxes
Networking politic
Tinerii frumoși
oumaigad, mă plictisești!
Seducția puterii
Septembrie-n Bratca
Ziua când mi-a fost rușine că trăiesc în Oradea și-n România
Filme de pe Netflix
Alergia la ambrozie nu-i o fiță!
Condamnarea celuilalt
Am ajuns și la Vlădeasa
Poze cu mâncare
Coalițiile, familiile și valorile morale
Lumea lui „Nu se merită”
Ia mâna de pe claxon la nuntă!
Unde ieși în weekend vara dacă n-ai mașină (și bugetul restrâns)
De ce, Digi24, de ce?
Holy Cow, de David Duchovny
Activistul de feisbuc
Cel mai sigur pariu
Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki
O lume minunată
Cine intră pe astfel de reclame?
Da’ cu strada mea ce aveți?
Învechind ca vinul
Cursuri interesante în Oradea : gătit şi foto
Un film bun și o faptă bună
Fără bacon viața ar fi pustiu …
Maia Optic în Oradea pentru ochelari
Caut ochelari pentru vedere
O conferinta și filmul Usturoi @ Oradea!
Voi deschideți ușa oricui?
Mesajele păpușilor
noi filtre, ochelari vechi
Prima experiență cu Air BnB