Da’ cu strada mea ce aveți?

2016-04-08 15:40:52
Lilisor
Am amânat mult timp să scriu articolul ăsta, pentru că nu-s genul de om care se plânge când lucrările incomodează. Pentru simplul fapt că-s conștientă că n-ai cum să construiești fără praf ori mizerie. DAR!
Un pic de context: în campania electorală de acum 8 ani, Ilie Bolojan a organizat o întâlnire cu blogării. Și, pe lângă subiectul care ardea la momentul respectiv – construirea unei mostruozități de cruce pe Ciuperca, a menționat că nu vor mai exista lucrări făcute fără un plan. Practic, dacă o stradă va fi spartă pentru schimbarea canalizării, în aceeași perioadă se vor face și restul lucrărilor adiacente, pentru a nu sparge aceeași stradă de 10 ori.
Tranșeele de pe Bd. Dacia
Ei bine, de 2 ani de zile strada pe care locuiesc e spartă constant. La fiecare 4-5 luni se sparge strada. Nu exagerez! E bulevardul Dacia, partea din spatele blocurilor, nu spre bulevard. Acum mai bine de un an a venit RDS care-a tras fibra pe sub pământ – cred că au făcut și infrastructura pt curent electric, dar nu-s sigură, că era doar un zvon auzit de la asociație. Cei de la RDS au aranjat strada, au asfaltat frumos în urma lor. Pe bune, am rămas impresionată că au lăsat curat în urma lor.
3 săptămâni mai târziu au venit niște muncitori – nu erau de la RDS, ci de la Compania de Apă sau CIAC, nu mai știu exact – și-au spart intersecția. Au săpat jumătate din stradă și, după alte 3 săptămâni de spart, săpat, praf, mizerie, au lăsat strada vraiște. Nu vreți să știți ce jeg a fost în fața blocului.
Buuun. Astă toamnă au venit cei de la CIAC să lucreze la canalizare. Vreo 2 sau 3 luni au durat lucrările. Jeg, mizerie, au mai lăsat strada semiacoperită cu pământ vreo 3 săptămâni, că probabil n-aveau fonduri ca să termine lucrarea. Au terminat, într-un final prin noiembrie. Și-au turnat beton pe stradă. Fiind sezon rece și pentru că ploua, au acoperit betonul cu o folie de plastic pe care, pentru a nu o lua vântul, au fixat-o cu bolovani. Care bolovani au lăsat ditamai gropile pe stradă. Inclusiv în mijloc de intersecție!
A venit primăvara. Cu noi lucrări!
Acum nici o lună au revenit muncitorii și-au spart betonul acela, dar doar pe partea care includea intersecția, și-au asfaltat. Restul gropilor au primit câte o lopată de asfalt. Oricine le poate vedea.
Bun, acum câteva zile au revenit muncitorii și-au tăiat în jurul gurilor de canalizare. Iar azi au venit să spargă cu mașinăria aia mare, extrem de zgomotoasă. Când am coborât la o cafea, am dat peste un nene simpatic de la CIAC:

“- Ziua bună! Știți cumva de ce se sparge, iarăși, strada? Că v-am văzut și acum 2 săptămâni.
– Apăi, nu se mai asfaltează strada asta. Nu anu’ ăsta, și acu’ tre să aducem gurile de canal la nivelul străzii.
– Deci nu se amenajează parcarea? Că muncitorii cu parcările imediat ajung la colțul străzii, dar ziceți că nu trec strada să vină și aici?
– Nu anu’ ăsta. Amu, domniță dragă, io ce și fac? Așe le-or gândit, că zîci că ș-or folosît curu’. Noi în toamnă am lăsat gurile de canal mai sus, că trebuiau să asfalteze frumos, c-așe o fost vorba. Amu ne-or zîs că tre și le aliniem că nu mai asfaltează anul ăsta.”

Nea Bolojan, mi-ești drag, dar imaginează-ți că oamenii ăștia vin și sparg periodic strada pe care locuiești matale. Așa, la fiecare 6 luni, cum e la mine. Și că, așa cum a fost aici în toamnă, trebuie să lucrezi câteva luni ascultând zgomotul din clip. De praf nu mai vorbesc. Și, colac peste pupăză, strada matale să fie în continuare spartă și fără parcări, după 2 ani de lucrări.
Cum era aia cu spartul străzilor după un plan bine gândit? Muncitorii cu parcările sunt la colțul străzii, dar nu asfaltează și pe Bd. Dacia în spatele blocurilor pentru că ….? Biserica vieții din curte nu-i gata și nu poate binecuvânta asfaltul? Sau or să vină muncitorii peste alte 6 luni să spargă din nou strada, ca locuitorii să vadă că se fac lucrări?
Am tăcut din gură când am rămas fără apă caldă și căldură, că am înțeles situația cu CET-ul, dar serios că nu pot înțelege planul după care se sparge periodic strada pe care locuiesc. Parcă era vorba că atunci când se fac lucrări, se fac până la capăt, pentru a fi mai ușor pentru toată lumea.
Ce păcat că locuiesc pe Bd. Dacia și nu în piața Unirii …


No related posts.

Citeste mai departe

Alte postari pe blogul Lilisor

De unde să știm?!
Vrem schimbare, dar numai dacă alții se schimbă!
Pregătiri și așteptări
Bună ziua căciulă …
Piramida priorităților
Ah, da, n-am chef de așa ceva!
Social rant
Șuncuiuș și Piatra Șoimului în aprilie 2017
Drumul Crucii-n Oradea din 2017!
Senzațional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!
După 30 de ani …
Am descoperit secretul universului! N-o să-ți vină să crezi ce AVANTAJE ai dacă citești despre SECRETUL pe care nicio agenție de agenturi străine nu-l vrea făcut public!
În 2017 mi-aș dori …
Fast Thinking
Da, am ieșit la protest!
Little boxes
Networking politic
Tinerii frumoși
oumaigad, mă plictisești!
Seducția puterii
Septembrie-n Bratca
Ziua când mi-a fost rușine că trăiesc în Oradea și-n România
Filme de pe Netflix
Alergia la ambrozie nu-i o fiță!
Condamnarea celuilalt
Am ajuns și la Vlădeasa
Poze cu mâncare
Coalițiile, familiile și valorile morale
Lumea lui „Nu se merită”
Ia mâna de pe claxon la nuntă!
Unde ieși în weekend vara dacă n-ai mașină (și bugetul restrâns)
De ce, Digi24, de ce?
Holy Cow, de David Duchovny
Activistul de feisbuc
Cel mai sigur pariu
Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki
O lume minunată
Cine intră pe astfel de reclame?
Da’ cu strada mea ce aveți?
Învechind ca vinul
Cursuri interesante în Oradea : gătit şi foto
Un film bun și o faptă bună
Fără bacon viața ar fi pustiu …
Maia Optic în Oradea pentru ochelari
Caut ochelari pentru vedere
O conferinta și filmul Usturoi @ Oradea!
Voi deschideți ușa oricui?
Mesajele păpușilor
noi filtre, ochelari vechi
Prima experiență cu Air BnB