Preot reformat din Tinca “tiganit”

2016-12-09 03:40:09
TheFan
Titlul poate pare haios. Dar nu e.
In localitatea Tinca (judetul Bihor) in care locuiesc circa 4300 de persoane, majoritatea romani, dar si unguri si tigani intr-o proportie aproximativ egala. Biserica Reformata din Tinca intretine un azil pentru varstnici si invalizi de peste 15 ani. Doar ca o face din fonduri proprii, statul roman refuzand sa puna la dispozitia azilului subventia stabilita prin lege.
Azilul de la Tinca
Preotul reformat din localitate, Berke Alexandru spune ca incearca zadarnic de ani de zile sa faca rost de subventia ce i se cuvine institutiei. Desi legalitatea cererii a fost recunoscuta pe toate forurile, autoritatile locale refuza sa acorde sumele cuvenite. Azilul a fost intretinut pana acum din fonduri proprii si ajutoare din strainatate.
Avand in vedere ca statul roman nu i-a lasat nici o alta cale – plus faptul ca tiganii din localitate primesc subventiile de la stat in fiecare luna – s-a decis sa se declare rrom, impreuna cu cei 23 de locuitori a azilului, incercand, prin actiunea sa, sa atraga atentia asupra situatiei in institutia in cauza.
Dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel: sunt evreu pentru evrei, sunt grec pentru greci.
Un batran cazat la un azil de stat primeste “alocatie” de circa 1600 RON pe luna.
Citeste mai departe

Alte postari pe blogul TheFan