Banii europeni destinaţi lucrărilor efectuate în Piaţa Unirii, utilizaţi integral!

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat presei stadiul lucrărilor de reabilitare a Pieţei Unirii, proiect pe fonduri europene care a demarat în cursul lunii februarie a acestui an.

,,Ne aflăm în stadiul finalizării detaliilor de execuţie, urmând să recepţionăm acest proiect în primăvara anului viitor", a declarat Mircea Mălan. Viceprimarul a explicat că toţi banii europeni destinaţi pentru această lucrare au fost utilizaţi, cu excepţia sumelor pentru acele lucrări din proiect care nu au mai fost executate - spre exemplu a fost redus numărul capacelor de canal din proiect aproape la jumătate, o parte a pietrei de pavaj prevăzute iniţial nu a mai fost folosită etc. „Lucrările neefectuate până la 31 decembrie urmează să fie realizate pe cheltuiala firmei executante, Primăria Oradea neavând nici o cheltuială legată de lucrările rămase", a spus Mircea Mălan.

Viceprimarul a prezentat lucrările care au fost realizate până în prezent în Piaţa Unirii: cele patru fântâni arteziene din piatră masivă, suprafaţa de piatră trani şi porfir montată, stâlpii ornamentali de iluminat cu sistem led pentru un consum redus de energie şi staţia de tramvai. "Lucrurile bune care se constată aici sunt rezultatul unui efort colectiv, iar acest proiect pune la dispoziţia cetăţenilor o piaţă modernă de 28.000 mp, din care pietonii au la dispoziţie 18.000 mp. Am inclus în proiectul iniţial de reabilitare a Pieţei Unirii soclul statuii lui Mihai Viteazul, cele 4 fântâni arteziene, toate elementele de piatră masivă, reţelele electrice subterane. Ceea ce ne-a interesat a fost să facem din Piaţa Unirii un loc mai bun pentru orădeni, să reuşim o corelare a spaţiului public cu viaţa urbană. Această lucrare beneficiază de cea mai mare garanţie din cadrul lucrărilor efectuate, garanţia cerută de Primăria Oradea pentru execuţie pentru montajul efectiv este de 10 ani de zile", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Pentru perioada următoare a mai rămas de finalizat soclul statuii lui Mihai Viteazul, lucrări de detaliu de finisaj la ansamblul Duiliu Marcu, montarea corpurilor de iluminat de la stâlpi, finalizarea rosturilor şi montarea pietrei pe o suprafaţă de 100 mp, precum şi finalizarea montării staţiilor de tramvai.

De asemenea, în cursul zilei de azi se va da drumul la circulaţia rutieră, pe porţiunea cu sens unic care începe în dreptul străzii Primăriei, prin faţa Palatului Episcopal Greco-catolic, până la strada Iuliu Maniu.

„Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii, mun. Oradea, jud. Bihor" este un obiectiv de investiţie finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană", sub-domeniul „Poli de dezvoltare urbană", operaţiunea "Reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban".

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 24.084.362,92 lei (din care 4.623.169,09 lei TVA), iar valoarea eligibilă a contractului de finanţare este de 16.998.646 lei. Contribuţia Municipiului Oradea la cheltuielile eligibile: 339.972,92 lei, la care se adaugă cheltuieli neeligibile în valoare de 2.462.547,83 lei.

Valoarea contractului de lucrări este de 18.928.216,28 lei, fără TVA, durata contractului fiind de 12 luni. Executantul lucrărilor este asocierea SC DRUMURI ORASENESTI SA (lider asociere) - SC ELECTROCONSTRUCT SILDAC SRL (asociat) - PORFIDO ED ARTE CONSORZIO STABILE (asociat) - EURO PORFIDI SPA (asociat) - SC IMSAURISA SRL (asociat) - SC GARDENER SRL (asociat).

sursa

Comentarii la 'Banii europeni destinaţi lucrărilor efectuate în Piaţa Unirii, utilizaţi integral!'