La pepiniera S.C.D.P. Oradea, pregătirea generaţiei viitoare de material săditor pomicol













La Pepiniera Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Pomicolă (S.C.D.P) Oradea se derulează, în aceste zile, una dintre cele mai migăloase, dar şi importante activităţi de "chirurgie în verde" sau de altoire în ochi dormind. O lucrare de fineţe, de precizie, astfel încât "pacienţii" să devină material săditor apt şi vandabil din toamna anului viitor.

I-am reîntâlnit, ieri, pe câţiva dintre maeştri în arta altoitului, oameni care de mai bine de un deceniu au ajuns să aibă o bogată experienţă în domeniu. Cu un briceag special, efectuează incizia în ramurile de portaltoi, fixează tija de altoi, o strâng cu grijă, jur-împrejur, cu o folie specială astfel încât să-i permită înfrăţirea cu ramura purtătoare, preluarea sevei şi creşterea în devenirea pomului altoit - de cais, de piersic, de migdal, de prun, de măr...

"Aici unde ne aflăm, avea să explice d-na dr. ing. Aurora Venig, şefa de fermă, este zona destinată pomişorilor-portaltoi, iar prin operaţiunea de altoire se vor realiza, pentru toamna anului viitor, aproximativ 10.000 de puieţi - material săditor din diferite specii". Spre deosebire de anul trecut, acum, datorită secetei, a fost nevoie ca plantaţia de portaltoi să fie bine irigată, înainte de începerea lucrării propriu-zise de altoire, pentru a favoriza hidratarea scoarţei portaltoilor şi o circulaţie mai bună a sevei, cerinţe esenţiale, ni s-a spus, pentru reuşita operaţiunii de altoire. După aproximativ două săptămâni se va putea evalua dacă altoii s-au prins de purtător (portaltoiul) astfel intrând şi în procesul de vegetaţie şi dând naştere materialului săditor certificat.




G. GEORGESCU


Comentarii la 'La pepiniera S.C.D.P. Oradea, pregătirea generaţiei viitoare de material săditor pomicol'