Lascau, controlat la avere

Fostul sef al Finantelor bihorene si-a transformat functia în cea mai profitabila meserie. În cariera sa de finantist, Lascau a avut câstiguri de zece ori mai mari decât salariul sau de bugetar. În timpul desfasurarii anchetei penale fostul finantist sef si-a simulat vânzarea vilelor si a masinilor de lux.


Procurorii anticoruptie au sesizat Comisia de Verificare a Averilor de pe lânga Curtea de Apel Oradea, referitor la averea lui Ioan Lascau. Prejudiciul cauzat statului de fostul sef al DGFP Bihor a fost estimat la un milion de lei (zece miliarde de lei vechi).
Vilele, masinile de lux si conturile bancare ale lui Ioan Lascau, fost consilier preaderare în cadrul Ministerului Finantelor Publice si fost director executiv la DGFP Bihor, au ajuns din nou în atentia organelor de ancheta. Potrivit sesizarii, procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) Bucuresti, pe masa carora Lascau mai are un dosar penal, au stabilit ca veniturile din salariile nete ale celebrul finantist bihorean nu pusca cu impresionanta avere dobândita de acesta pe timpul carierei sale. Conform statelor de plata de la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, în perioada 1991-2004, salariile de functionar public ale lui Ioan Lascau însumeaza 1,1 miliarde de lei în timp ce, concomitent, averea acestuia a crescut de cel putin zece ori. Spre exemplu, numai într-o singura vila, perchezitionata în noiembrie anul trecut, anchetatorii au descoperit un seif în care finantistul acuzat de coruptie îsi pusese la dapost 20.000 de dolari, 8.000 de euro, sapte ordine de plata totalizînd 11 miliarde de lei (sumele consemnate în aceste acte variind între 1,5 si patru miliarde de lei), noua cereri si contracte de constituire de depozite bancare la mai multe banci, cinci ceasuri de lux si mai multe bijuterii. Procurorii sustin ca toate aceste valori, precum si cele sase masini de lux, ar fi fost dobândite ilicit de Ioan Lascau în perioada în care acesta conducea finantele bihorene.


În schimb, în declaratiile de avere, fostul finantist-sef îsi trecea doar jumatate din bunuri. Potrivit declaratiei de avere din 15 mai 2003, Lascau detinea jumatate din doua case – fiecare cu valoare de impozitare de 800 de milioane de lei – si dintr-un teren intravilan, trei masini de lux, 500.000 de euro si alte bunuri producatoare de venituri nete cu o valoare mai mare de 10.000 de euro anual.
“În acest caz, procurorii anticoruptie au indicii clare ca Lascau «si-a ascuns averea» prin vânzarea simulata a casei din Oradea, prin donarea unor imobile catre copiii lui, prin «ascunderea unor bunuri în patrimoniul unei firme» si prin ridicarea în numerar a sumelor aflate în depozitele bancare”, se arata în sesizarea procurorilor.


CV de finantist penal


Potrivit PNA, prin infractiunile de coruptie comise de care este acuzat, Ioan Lascau a prejudiciat partile vatamate si statul român cu circa zece miliarde de lei, faptele fiind cu atât mai grave cu cât au fost savârsite în exercitarea atributiilor de serviciu, atributii caracterizate în mod expres prin protejarea bugetului de stat si a banului public. Astfel, Lascau a pretins si a primit, cu titlu de mita, diverse bunuri si servicii în valoare de peste 400 de milioane de lei de la un om de afaceri din Oradea pentru a nu efectua controale la firmele acestuia, alte 300 de milioane le-a obtinut prin rambursarea ilegala de TVA catre o firma folosita de el ca paravan.


Cu peste 300 de milioane restituite de finante cu titlu de TVA, si-a construit una dintre case. În aprilie-mai 2003, Ioan Lascau a împiedicat urmarirea unei creante în valoare de un miliard de lei pe care o firma din Oradea – aflata în procedura de faliment si în lichidare judiciara la DGFP Bihor – o avea fata de un alt agent economic.


Ioan Lascau a fost deferit justitiei sub acuzatiile de luare de mita, spalare de bani, instigare la bancruta frauduloasa, fals în înscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, abuz în serviciu contra intereselor publice si efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia în scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite.


R.P.

Comentarii la ' Lascau, controlat la avere'