Seri ca-n filme: Oradea Summer Film aduce in Cetate pelicule de la Festivalurile Cannes, Venetia si Berlin

Seri ca-n filme: Oradea Summer Film aduce in Cetate pelicule de la Festivalurile Cannes, Venetia si Berlin
Timp de 10 zile, Parcul Cetăţii se va transforma în cinematograf în aer liber, unde orădenii se vor bucura, gratuit, de filme bune, alături de familie şi prieteni.

Ediţia a treia a Oradea Summer Film se va desfăşura în perioada 9-18 august şi cuprinde producţii interesante, bine primite la festivaluri prestigioase, precum cele de la Cannes, Veneţia şi Berlin.

California Dreamin’

La fel ca în anii trecuţi, evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea). În acest weekend, orădenii sunt chemaţi să vadă filme româneşti: "California Dreamin’ (Nesfârşit)" de Cristian Nemescu, "Sieranevada", cel mai recent film al lui Cristi Puiu, şi "Croaziera" al lui Mircea Daneliuc, realizat în anii comunismului.

Organizatorii au precizat că filmul de deschidere se vrea şi un omagiu adus regizorului Cristian Nemescu, "California Dreamin’" fiind singurul lungmetraj al acestuia. Nemescu a decedat într-un tragic accident de maşină în 2006, înainte ca filmul să intre în montaj. Cu toate acestea, casa de producţie MediaPro Studios a finalizat producţia, recompensată cu premiul "Un certain regard" la Cannes în 2007.

Weekend românesc

În "California Dreamin’", în timpul războiului din Kosovo, un tren care transportă echipamente militare trimise de NATO a primit aprobarea verbală a Guvernului României de a traversa ţara în direcţia frontierei cu Serbia. Convoiul este plasat sub protecţia unor soldaţi americani şi români. La Căpâlniţa, însă, un sat uitat de lume din Câmpia Bărăganului, şeful staţiei CFR refuză să lase trenul să treacă mai departe. În rolul principal apare Armand Assante.

În drama "Sieranevada", la trei zile după atentatul din redacţia ziarului parizian Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui său, Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să-şi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite pentru a-l comemora pe cel dispărut. Întâlnirea nu iese, însă, tocmai cum era plănuită.

Cel de-al treilea film românesc, comedia "Croaziera", a fost realizat în 1981. Tineri din întreaga ţară care au câştigat diferite concursuri sunt răsplătiţi cu o croazieră pe Dunăre. Dar, în loc să fie premiaţi, în timpul croazierei aceştia sunt supuşi unor presiuni "educative", din care evadează prin ironie şi inteligenţă. În film au jucat, între alţii, Tora Vasilescu şi Nicolae Albani.

Filme cu atmosferă

Tot la Oradea Summer Film, cinefilii vor avea ocazia să descopere filme prezentate la festivaluri prestigioase şi realizate în ţări precum Franţa, Islanda, Norvegia, Germania, Turcia, Statele Unite ale Americii şi Columbia.

Drama "Amanda" (Franţa) spune povestea lui David, de 24 ani, care duce o viaţă boemă în Paris, dar în urma unui atac terorist care îi ucide sora este nevoit să o ia în grijă pe nepoata lui, Amanda, rămasă orfană la doar 7 ani. Din Islanda va fi prezentată o comedie, "Copacul vrajbei noastre", despre două familii care ajung la cuţite din cauza unui copac care umbreşte o curte.

Producţia americană care va fi proiectată la Oradea este "First reformed", film regizat de Paul Schrader. Viaţa unui pastor care slujeşte într-o biserică din New York scapă de sub control după o întâlnire cu un activist de mediu şi soţia sa însărcinată. Rolul pastorului este interpretat de Ethan Hawke, iar filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Proiecţiile vor fi făcute pe un ecran gonflabil de dimensiuni mari, în fiecare seară, de la ora 21. Atmosfera din serile de la Oradea Summer Film va fi întregită de hamace, beculeţe, beanbags şi baloţi de paie, iar orădenii vor putea să-şi cumpere şi gustări, de la popcorn şi nachos până la îngheţată. Partea şi mai bună: intrarea la eveniment este gratuită.

PROGRAM

Vineri, 9 august - CALIFORNIA DREAMIN’ (NESFÂRŞIT), România, 2007

Sâmbătă, 10 august - SIERANEVADA, România, 2016

Duminică, 11 august - CROAZIERA, România, 1981

Luni, 12 august - AMANDA, Franţa, 2018

Marţi, 13 august - COPACUL VRAJBEI NOASTRE, Islanda, 2018

Miercuri, 14 august - UTOYA: 22 iulie, Norvergia, 2018

Joi, 15 august - WESTERN, Germania, 2017

Vineri, 16 august - SUB UMBRA PĂRULUI SĂLBATIC, Turcia, 2018

Sâmbătă, 17 august - FIRST REFORMED, S.U.A, 2018

Duminică, 18 august - PĂSĂRI CĂLĂTOARE, Columbia, 2018

sursa

Comentarii la 'Seri ca-n filme: Oradea Summer Film aduce in Cetate pelicule de la Festivalurile Cannes, Venetia si Berlin'