De unde să știm?!

2017-09-07 15:39:23
Lilisor
Dintr-un material din Dilema Veche, mi-am adus aminte de-o întâmplare de acum vreo 7-8 ani:
 În ce țară din lumea liberă atît de mulți oameni acceptă pasiv noua ordine națională a rețelelor de fraudă financiară, intelectuală și morală? În care țară o întreagă populație se mulțumește cu atît de puțin cînd ar avea atît de mult de cîștigat?
Eram în mașină, întorcându-ne dintr-o excursie lungă și obositoare. Cred că aveam vreo 25 de ani, terminasem facultatea de 2 ani și-ncercam să-mi dau seama pe ce cale s-o apuc din punct de vedere profesional. Muzica fadă și obositoare, care se repeta prea des la radio, începuse să irite, așa că povestea fiecare despre te miri ce.
La un moment dat șoferul povestește despre experiența unui anumit loc de muncă și cât de mulțumit a fost, pe atunci, de salariul mare – mare chiar și pentru capitală. Dar care salariu ajunsese să nu-i mai fie suficient după 4-5 luni de muncă. Pentru că pretențiile și aspirațiile îi crescuseră. Treptat a realizat că poate face mai multe, poate să-și îndeplinească mai multe dorințe, pofte, idei. M-am minunat, atunci, că un salariu uriaș nu-i ajunsese, ba chiar m-a uimit când a povestit că taman ambiția de a câștiga mai bine l-a împins să caute un alt loc de muncă, mai bine plătit.
Iar reacția lui visavis de mirarea mea mi-a rămas adânc întipărită în memorie: „n-ai cum să știi cum e să câștigi atât de bine și cât de ușor se duc banii aceia, de vreme ce niciodată nu i-ai avut. N-ai cum să știi cum e să ai mai mult, dacă n-ai fost niciodată în acea situație!”.
Și extrapolez replica șoferului la situația noastră. Cum să știm cum e să trăiești mai bine, liniștit și civilizat, când generațiile de azi nu mai țin minte cum e să trăiești fără frica zilei de mâine? Ai să spui că înainte de ’85 oamenii trăiau bine și liniștit (până l-a apucat pe Nea Nicu să înfometeze o țară pentru a-și plăti datoriile), dar ai să greșești. Pentru că nici atunci n-am trăit bine, liberi și liniștiți. Am trăit constant cu frica unei securități agresive, cu lipsa tehnologiilor și-a libertății de expresie. Am trăit cu speranțele deșarte și ideile false induse de istoria modificată de sovietici și comuniști. De câteva săptămâni citesc „Cortina de Fier” de Anne Applebaum, o carte excelent scrisă despre cum a nimicit un regim totalitar o mare parte din Europa. O recomand cu drag și căldură oricui vrea să cunoască mai multe despre ce înseamnă, de fapt, comunismul.
Cum să știe românul de rând cum e să trăiești mai bine, liber și civilizat, când el n-a ieșit din țară și n-a cunoscut vreodată o altă cultură, decât prin prisma televizorului?
The post De unde să știm?! appeared first on Lilisor's blog.

Related posts:
Am descoperit secretul universului! N-o să-ți vină să crezi ce AVANTAJE ai dacă citești despre SECRETUL pe care nicio agenție de agenturi străine nu-l vrea făcut public!


Citeste mai departe

Alte postari pe blogul Lilisor

De unde să știm?!
Vrem schimbare, dar numai dacă alții se schimbă!
Pregătiri și așteptări
Bună ziua căciulă …
Piramida priorităților
Ah, da, n-am chef de așa ceva!
Social rant
Șuncuiuș și Piatra Șoimului în aprilie 2017
Drumul Crucii-n Oradea din 2017!
Senzațional! Oradea va avea cea mai mare recoltă de cultură filarmonică!
După 30 de ani …
Am descoperit secretul universului! N-o să-ți vină să crezi ce AVANTAJE ai dacă citești despre SECRETUL pe care nicio agenție de agenturi străine nu-l vrea făcut public!
În 2017 mi-aș dori …
Fast Thinking
Da, am ieșit la protest!
Little boxes
Networking politic
Tinerii frumoși
oumaigad, mă plictisești!
Seducția puterii
Septembrie-n Bratca
Ziua când mi-a fost rușine că trăiesc în Oradea și-n România
Filme de pe Netflix
Alergia la ambrozie nu-i o fiță!
Condamnarea celuilalt
Am ajuns și la Vlădeasa
Poze cu mâncare
Coalițiile, familiile și valorile morale
Lumea lui „Nu se merită”
Ia mâna de pe claxon la nuntă!
Unde ieși în weekend vara dacă n-ai mașină (și bugetul restrâns)
De ce, Digi24, de ce?
Holy Cow, de David Duchovny
Activistul de feisbuc
Cel mai sigur pariu
Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki
O lume minunată
Cine intră pe astfel de reclame?
Da’ cu strada mea ce aveți?
Învechind ca vinul
Cursuri interesante în Oradea : gătit şi foto
Un film bun și o faptă bună
Fără bacon viața ar fi pustiu …
Maia Optic în Oradea pentru ochelari
Caut ochelari pentru vedere
O conferinta și filmul Usturoi @ Oradea!
Voi deschideți ușa oricui?
Mesajele păpușilor
noi filtre, ochelari vechi
Prima experiență cu Air BnB