Centre de transplant de organe

În curând Oradea va avea o clinica de oftalmologie si un centru de transplant de cornee. Mai-marii din sanatate prezenti la Oradea spun ca statul va suporta cheltuielile pe care le implica transplantul de cornee.



Proiect româno-maghiar în sanatate


Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Székely Ervin, dr. Kálmár Laszló (presedintele Fundatiei “Helping right” din Budapesta), acad. Mircea Ifrim (presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor),
dr. Victor Zota (director executiv al Agentiei Nationale de Transplant) si dr. Ritli Ladislau (directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Bihor – DSP) au tinut o conferinta de presa privind “Colaborarea transfrontaliera în domeniul medical” si înfiintarea unor centre de transplant în România. Alaturi de acestia a fost prezenta si conducerea DSP Bihor. Pentru început, proiectul implica cinci judete: Satu Mare, Salaj, Maramures, Bihor si Arad. Lista judetelor care doresc sa participe la acest proiect nu este închisa. Astfel, la proiect vor putea participa si alte judete. O initiativa de acest gen a venit din partea judetului Neamt.


Hotelul “Continental” a fost sâmbata gazda evenimentului, la care reprezentantii Ministerului Sanatatii din România (MS) si cei ai Fundatiei “Helping right” au prezentat programul de colaborare a celor doua parti privind înfiintarea mai multor centre de transplant în România.


“Colaborarea noastra cu medicii din România, în special cu cei din Oradea, este mai veche, de circa cinci ani. O colaborare buna avem si cu Universitatea de aici. Acum dorim sa ne implicam în deschiderea unei clinici oftalmologice si a unui centru de transplant de cornee la Oradea. Pentru acest lucru, din toamna acestui an (octombrie), dorim sa facem o ancheta în rândul populatiei, prin care sa aducem la cunostinta acesteia ce implica donarea de organe si de ce e atât de importanta”, a declarat dr. Kálmár László. Acesta a adaugat ca, în principiu, partile implicate în proiect au cazut de acord în ce priveste conditiile de colaborare si cooperare pentru înfiintarea centrelor de transplant. Partea maghiara va pune la bataie circa un milion de euro pentru deschiderea clinicii de oftalmologie si a centrului de transplant de cornee. Ancheta din toamna se va face în spitale. În Oradea, în cinci spitale, bolnavii sau apartinatorii, sub îndrumarea unor cadre medicale, vor putea completa chestionare privind necesitatea transplantului si ce implica acest lucru.


Secretarul de stat din MS Székely Ervin a precizat, la rândul sau, ca “Ministerul Sanatatii saluta si sprijina astfel de initiative care fac parte dintr-un plan al ministerului privind sanatatea populatiei. Se va da o importanta mai mare planului regional de dezvoltare în sanatate. E bine ca proiectul implica cadre medicale atât din România, cât si din Ungaria în ce priveste cooperarea româno-maghiara în asigurarea sanatatii populatiei”.
Capacitatea centrului va fi de circa 300 de transplanturi pe an. Bolnavii de diabet care necesita transplant de cornee vor beneficia si ei de vitrectomie (chirurgie oftalmologica).


Promisiuni de gratuitate la transplantul de cornee


Din datele Agentiei Nationale de Transplant în România, la aceasta ora exista peste 3.000 de persoane care au nevoie de aceasta interventie. Pâna acum se achizitiona cornee din strainatate pentru transplant. Pretul pentru o cornee ajunge la 1.000 de euro si este platit de pacient. Anul trecut, numarul celor care erau trecuti pe liste pentru a beneficia de transplant de cornee a fost de 100. Pe lânga transplantul de cornee, în România se mai fac transplanturi renale si hepatice.
Referitor la costul pe care ar urma sa-l suporte pacientul pentru interventia medicala, dr. Victor Zota a spus ca “statul va fi cel care va suporta costurile”. Nu stim cum va reusi statul sa suporte toate cheltuielile având în vedere faptul ca în strainatate costul unei astfel de operatii este de ordinul zecilor de mii de euro si nu este gratuit. La noi pâna si pentru o simpla operatie de apendicita scoti banul din buzunar pentru a-l cadorisi pe medic.
Din cele relatate de cei prezenti, centrul de transplant de cornee ar urma sa functioneze de la anul daca partea româna va reusi sa faca reparatiile necesare cladirii. În momentul de fata, în cladire functioneaza sectia de hepatita a Spitalului Clinic de Boli Infectioase. “Prin mutarea sectiei de hepatita, aceasta nu va pierde numarul de paturi pe care l-a avut. Speram ca pâna la sfârsitul acestei luni bolnavii sa fie mutati”, a precizat dr. Ritli Ladislau.


Alexandru Guias

Comentarii la ' Centre de transplant de organe'